Miten valita paras aurinkosuoja juuri sinun ihotyypillesi? Miten aurinkosuojavoidetta käytetään oikein? Alla muutamia farmaseutin vinkkejä esimerkiksi näihin kysymyksiin.
Muiden ihonhoitotuotteiden tapaan myös aurinkosuoja pitää valita ihotyypin mukaan. Vaalea ja herkkä iho kaipaa erilaista suojaa kuin tummempi iho. Tarjolla on nykyisin paljon vaihtoehtoja, joten jokaiselle löytyy varmasti sopiva tuote. Tuotteen valintaan vaikuttaa muun muassa ihotyyppi, ikä, UV-indeksi kuin myös se, käytetäänkö tuotetta koko vartalolle vai ainoastaan kasvoille – sekä henkilökohtaiset mieltymykset.
Aurinkoisuojavaihtoehtoja on runsaasti, joten kaikki voivat ihotyypistä huolimatta nauttia myös kuumimmista kesäpäivistä turvallisesti, kunhan suojautuminen on kunnossa.
Miten suojaudun palamiselta?
Helpoin tapa suojautua UV-säteilyltä on välttää oleskelua keskipäivän auringon alla, jolloin auringon säteily on voimakkainta. Vaihtoehtoisesti UV-säteilyltä voi suojautua vaatteilla. Aina se ei kuitenkaan ole mahdollista ja etenkin silloin tarvitaan aurinkosuojavoidetta. Aurinkosuojaa valitessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että siinä on suoja sekä UVA- että UVB -säteitä vastaan. Suojakerrointa valitessa pääsääntö on, että mitä vaaleampi iho. sen korkeampi suojakerroin pitää valita. Herkästi palavalle iholle suojakeroimen tulisi olla vähintään 50. Myös tummempi-ihoisille suojakertoimen pitäisi olla vähintään 30.
Erityistä huomiota riittävään aurinkosuojaan tulee kiinnittää, jos kyseessä on lapsi tai jos suvussa on esiintynyt ihosyöpää. Alle 2-vuotiaan ei tulisi olla lainkaan voimakkaassa auringonpaisteessa, vaan heidät tulee suojata UV-säteiltä muutoin – esimerkiksi vaatetuksella ja valitsemalla leikkipaikaksi varjoinen paikka.
On hyvä muistaa myös se, että tietyt lääkeaineet herkistävät auringon UV-säteilylle. Voit kysyä tarkempaa neuvoa farmaseuteiltamme, jotka selvittävät, onko sinulla käytössä sellaista lääkettä.
Kemiallinen ja fysikaalinen aurinkosuoja
Aurinkovoiteissa käytetään sekä fysikaalisia että kemiallisia suojia. Fysikaalinen suoja heijastaa auringon UV-säteen pois iholta kun taas kemiallinen suodatin imee säteilyn itseensä. Kemiallinen aurinkosuoja tuntuu usein kevyemmältä, koska se ei sisällä fysikaalisia partikkeleita. Fysikaaliset aurinkosuojat puolestaan sisältävät pienen pieniä partikkeleita, joista voi jäädä iholle vaalea pinta. Viimevuosina aurinkosuojat ovat kuitenkin kehittyneet paljon tämänkin osalta, ja markkinoilta löytyy jo useita fysikaalisia aurinkosuojia, jotka ovat hyvin imeytyviä ja kosmeettisesti miellyttävämpiä käyttää.
Kasvoille puolestaan löytyy runsaasti omia aurinkosuojia, jotka myös kosteuttavat ja toimivat siten samalla päivävoiteena. Valikoimissa on myös antiage -tuotteita suojakertoimella, joissa on aurinkosuojan lisäksi ikääntymistä vähentäviä ainesosia. Rasvoittuvalle iholle puolestaan löytyy useita mattapinnan antavia aurinkovoiteita. Jos oikean tuotteen valinta tuntuu haasteelliselta, sopivan aurinkovoiteen valinnassa kannattaa käyttää apuna apteekin henkilökuntaa.
Laita aurinkosuojavoidetta riittävästi
Yleinen virhe aurinkosuojavoiteiden käytössä on se, että niitä käytetään liian vähän. Jos aurinkosuojavoidetta annostellaan koko vartalolle, riittävä määrä on useampi ruokalusikkainen voidetta kerralla. Aurinkosuojavoidetta tulee myös lisätä riittävän usein. Mikäli ulkona oleskellaan pidempään, voidetta pitäisi lisätä iholle parin tunnin välein sekä lisäksi, jos käydään uimassa tai käytetään pyydettä.